Bryd ud af manipulerende adfærd

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor virkelig gode mennesker bliver manipuleret til at gøre forfærdelige ting? -eller endnu vigtigere, hvordan kan du gøre dig selv immun mod den manipulation?

Adfærdsstudier viser, at der er fire forskellige måder at få gode mennesker til at se bort fra deres samvittighed:

  1. Tilbyde moralsk begrundelse
  2. Minimere konsekvenserne
  3. Dehumanisere ofrene
  4. Erstatte ansvaret.

Da BS Guys testede disse fire manipulationstaktikker på en gruppe teenagere, fandt de, at to tredjedele snød mindst én gang, og at det samlede antal løgne steg med 300 procent.

Men den vigtigste del af eksperimentet opstod, da nogle af teenagerne valgte at bryde ud af mønstret. Da de følte manipulerende træk, brød de øjenkontakt, vendte sig væk og tog kontrol over samtalen. Det væsentlige er, at de navngav hurtigt spillet, og ved at gøre dét, mistede spillet hurtigt sin magt over dem.

Den eneste måde du kan gøre dig selv immun overfor manipulation er, at lære at få øje på mekanismen og derefter afvise det. Du kan afvise det ved at afslutte spillet eller ved hurtigt at gå offentligt med dine bekymringer.

Lær at genkende de metoder som andre forsøger at binde dig med og bekæmp selv den smarteste indsats der ydes, når andre forsøger at styre dig i negativ retning.